Compressorkoeling: Krachtige koeltechniek

De beste wijnklimaatkasten worden gekoeld met een compressorkoeling. In feite is dit de manier waarop ook normale koelkasten functioneren. Maar bij een wijnkoelkast is het belangrijk dat de temperatuur niet fluctueert. De hoogwaardige techniek van een wijnkoelkast of een wijnklimaatkast zorgt ervoor dat de temperatuur altijd op hetzelfde niveau blijft. Op elk moment, dag in, dag uit, jaar in, jaar uit. Om dat te bereiken kan een wijnklimaatkast niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Daarom gebruikt een wijnklimaatkast altijd wat meer energie dan een normale koelkast en is hij over het algemeen duurder.

 

Hoe werkt een compressor?

Voor wie geintresseerd is in de technische werking van een compressor leggen we hier uit wat de functie is van een compressor en hoe een compressor koelsysteem werkt. Een vloeistof die makkelijk verdampt (bij LuzVini R600a, methylpropaan) wordt door een expansieventiel geëxpandeerd in een verdamper. Voor het verdampen van de vloeistof is warmte nodig die het onttrekt aan de lucht in de wijnkoelkast. Daardoor koelt de lucht in jouw wijnkoelkast af. Om de cirkel rond te maken perst (comprimeert) de compressor het gasvormige koelmiddel samen. Om het gas samen te persen is energie nodig. Bij het condenseren van het gas in de condensor komt juist weer warmte vrij dat via de condensor de wijnkoelkast verlaat. De warme lucht voel je aan de achterzijde van je (vrijstaande) wijnklimaatkast en bij een inbouw wijnklimaatkast meestal aan de voorzijde. Daarna begint de cyclus weer opnieuw en zo blijft de temperatuur van jouw wijnkoelkast laag. Hieronder zie je een schematische tekening van een compressor koelsysteem.

 

Peltier koeling

Een andere veelgebruikte methode voor wijnkoelkasten is de Peltier koeling. Hier kan je vind je meer uitleg of wat een Peltier koeling is en wat de voor- en nadelen zijn.

Elders goedkoper gezien,
wij geven u de laagste prijsgarantie